logo De Groene Gedachte
Home Contact Gezondheidstips Universeel Fibromyalgie/CVS Geloofskwesties Verhalen Realisaties

Over eczeem, enkel voor diegenen die er wat aan hebben.

Eczeem of eczema is een lichamelijke systeemherstelmethode!

Waarom schrijf ik hier een woordje over eczeem?

Omdat ik vaak de vraag krijg: 'Wat heb je ertegen gedaan?' Waarom? Wel, als kind (en ook groter) had ik er veel last van. Met veel ziekenhuisopnames ook. Ik werd vaak ingeteerd met stinkende zalven en volledig ingezwachteld. ’s Nachts werd ik zelfs vastgebonden zodat ik mijn huid niet meer kon openkrabben. Het begon op mijn drie maanden en naarmate ik ouder werd kon ik de pijn beter aan want de pijngrens verhoogt/verschuift), maar de huiduitslag verdween ook. Volledig en hopelijk voorgoed!

Mijn huid blijft wel mijn zwakke plek, maar ik kan niet beweren dat eczeem nu nog chronisch is want ik ben toch al een tiental jaren zonder (op een kleine opstoot na). Soms is er wel wat roodheid, of wat piepkleine wondjes. Mijn huid is namelijk flinterdun en bijna doorzichtig. Mijn handen hebben werkelijk geleden en dat zie je. Maar littekens heb ik eigenlijk niet en dat mag een wonder heten. En ik herinner mij ook mijn grote schaamte omdat ik soms werd bekeken of dat gevoel had ik toch.

Dat ik jarenlang cortisone heb moeten smeren, dat heeft zeker zijn invloed gehad op de huiddikte want het is nefast, maar ik heb van nature ook een dunne huid. Men noemt dit een atopische huid. Ze ziet er een beetje anders uit, vaak is ze ook wat droger. Vocht wordt dus niet zo goed vastgehouden en de celvernieuwing is vaak een zichtbaar proces.Wat had invloed op het eczeem? Contact met vervuilende stoffen is meteen merkbaar. Neem nu in mijn geval, contact met fruit dat bespoten werd, met bestrijdingsmiddelen tout court, met poezenspeeksel, met paardenzweet, het drinken van paardenmelk, het eten van pinda’s en tomaten, contact met Pelargoniums en sappen van bepaalde naaldbomen, met berkenpollen, teveel stof…. Dit heet echter contacteczeem. Dit soort eczeem laat zich snel zien en verdwijnt snel na het contact tenzij je veel begint te krabben want dan zet het zich natuurlijk verder. Je kan de uitlokkers vermijden, maar vermijd nooit de natuur.

Stress is ook een belangrijke factor ivm constitutioneel eczeem, maar dat is niet enkel je eigen stress, dus ook die je overneemt. Toen ik slechts drie maanden oud was, is het eczeem sterk uitgebroken en mij later werd wijsgemaakt dat dit was doordat mijn moeder stopte met de moedermelk. Tja, misschien voelde ik mij toen afgewezen of had ik plots onvoldoende resistentie tegen vreemde invloeden. Denk vooral niet dat baby’s geen stress kunnen hebben. Baby’s moeten zich veilig, geborgen en welkom voelen. Ze functioneren symbiotisch met de moeder en zodoende nemen ze ook makkelijk haar stress over, om de moeder te helen. Of om haar systeem of constitutie te helpen herbalanceren, om zo zichzelf de beste kansen op overleving te geven. Zo werkt de natuur: herbalancerend, maar ook opportunistisch. Een kind wil niet dat een moeder depressief wordt of ten onder gaat want dan heeft het zelf minder kans op overleving!

Je voeding natuurlijker en gezonder maken is zeker vruchtbaar, stofcontrole ook, maar stress uitschakelen is heel moeilijk en al zeker indien je energieën overneemt van anderen. Mensen met atopisch eczeem zijn zeer gevoelig, vaak zelfs hoogsensitief en zodoende zijn de grenzen van hun energiesysteem niet zo duidelijk en overlapt het met dat van anderen. Ze nemen vaak emoties over, voelen sferen haarscherp aan. Zelfs indien net ervoor op hun plek een ruzie heeft plaatsgevonden, dat kunnen ze dit navoelen. Dus indien een kind steeds de problemen voelt van de moeder, dan is het een foute veronderstelling, dat de eczeem zich presenteert als een geïsoleerd probleem van het kind. Als de moeder zichzelf herbalanceert, dan zal het kind namelijk minder of geen huidproblemen hebben, want dat jonge huidje dient steeds weer alles weg te filteren.

Eczeem heeft altijd iets te maken met afgrenzing, gebrek aan begrenzing. Eczeem is een symptoom dat duidelijk maakt dat grenzen duidelijk worden overschreden. Dat energieën weer naar buiten moeten worden gewerkt en dat gebeurt hier dus via de huid. Dus op zich is het niet slecht en werkt het anders dan kanker, omdat dit trauma’s inkapselt en dit zie je niet aan de buitenkant. Eczeem is ‘eerlijker’ want het zijn geen verborgen processen die vrij/te laat worden opgemerkt.

Eczeem is ook een auto-immuunziekte. Of een auto-immuunreactie. Je afweersysteem werkt in feite te goed; het is te actief. Het overreageert. Dus het gaat terug op zoek naar balans en dat kan enkel indien de oorzaken worden weggenomen of wanneer er terug innerlijke rust wordt gevonden. Of door een uitbraak.Een vervelend bijverschijnsel is wel de jeuk. De roodheid (onderhuidse ontsteking) irriteert en dan ga je krabben. Soms is die pijn niet te harden en dan zorgt het aanvullend nog voor slaaptekorten, waardoor je nog meer uit balans geraakt. ’s Morgens sta je op en dan zie je hoe het weer is verergerd. Ook dat te zien geeft weer een stressverhoging want je geraakt erop gefocust. Je denkt dat iedereen het ziet, wat vaak niet zo is. Veel mensen hebben overigens roodheid in hun huid. Zelfs dronkenlappen en rokers hebben dat en zelfs permanent!

Vooral ’s nachts wanneer je er geen controle over hebt, ga je krabben. Dus dan krijg je snel wondjes en die kunnen gaan ontsteken. Jeuk kan je afblokken met talkpoeder. Je krijgt dan snel ‘jeukrust’ of doe wat stijfsel in het badwater. Certitizine anti-histaminicum) is ook vruchtbaar om je tot rust te brengen want het middel is wat slaapverwekkend, maar veel deugddoender is te gaan wandelen in de natuur, te lopen, te mediteren, een fijne plek op te zoeken of iets te doen wat je graag doet. Zo geef je je stress door aan de aarde of krijg je vanzelf een andere mindset of vruchtbare inzichten voor het aanpakken van je situatie. (Let wel kinderen kunnen via hun spel en in de natuur ontsnappen aan stress). Endorfines worden dan immers op een natuurlijke manier aangemaakt en kunnen het een en ander terug in balans brengen al is het door gelukkige momenten te beleven, veel te lachen, te sporten….

Ontsmetten en uitdroging is nodig voor herstel. De huid sneller doen genezen na een uitbraak (en om verspreiding over je lichaam te voorkomen) moet je realiseren met een grondige ontsmetting. In geen geval mag je de uitbraak onderdrukken met cortisone-preparaten, want dan duw je de symptomen naar een hardnekkiger niveau of zo kan je astma-aanvallen uitlokken. Of zelfs ernstiger ziektes want je systeem moet zich herbalanceren en energie zoekt steeds een uitweg. Wat niet thuishoort in je lichaam moet er echt uit. Wil je daarover meer weten, over onze ervaringen en over zulke heilzame ‘natuurlijke’ middeltjes die de genezing versnellen en huiduitslagverspreiding voorkomen.bel of mail ons :
info@degroenegedachte.be
- 016/474 622

Geschreven door een ervaringsdeskundige.

  • Levensgewijs
  • Geloofskwesties
  • Heel natuurlijk
  • Helend groen
  • Natuur ontkleed
  • Gitaarboek
© 2015 De Groene Gedachte - Tienen Design by Freak & Si